Referat af bestyrelsesmøde i Det Falsterske Digelag, mandag 13. februar 2022 kl. 19.00 på Højskolen
Til stede: Mogens Mika, Aksel Lindhardt, Christian Schou, Benny Ellekjær, Cyrild Jørgensen, Jens Corneliussen, Hanne Lohse og Thomas Bo Poulsen (observatør)
Mads Glenn Wehlast deltog virtuelt.
1. Godkendelse af dagsordenen
Dagsordenen blev godkendt, dog med bemærkning om, at det er budgettet for 2024, der godkendes under punkt 2.
2. Godkendelse af regnskab 2022 og budget 2023. Udkast til begge dele er vedhæftet. Cyrild gennemgår det på mødet, og medbringer printede eksemplarer af årsrapporten. Budgetforslaget er en simpel fremskrivning og tager ikke højde for forventede investeringer til bl.a. ny traktor. Driftsudvalget foreslår derfor, at vi fra 2024 hæver bidraget fra 40 øre pr. part til 80 øre
Cyrild gennemgik regnskabet grundigt og tilføjede, at de interne revisorer, den 23. januar 2023 havde gennemgået regnskabet og foretaget stikprøvekontrol blandt bilagene, uden at dette havde givet anledning til bemærkninger.
Regnskabet blev godkendt af bestyrelsen.
Cyrild gennemgik ligeledes budgettet for 2024, og henledte specielt opmærksomheden på punktet ”engangsposter”, som dækker over udgifterne til en ny traktor og en ny slåmaskine. Der er afsat 960.000,- kr. til udskiftning af disse maskiner; penge som digelaget ikke umiddelbart vil kunne nå at spare op, efter at den store udgift til sandfordring bliver trukket på kontoen.
Driftsudvalget havde derfor foreslået at hæve bidraget fra 40 øre pr. part til 80 øre pr. part.
Der blev opnået enighed i bestyrelsen om at hæve bidraget med 20 øre pr. part, altså til 60 øre pr. part.
På årsmødet i 2022 fik digelagets bestyrelse opbakning til de næste 5 år at opkræve et ekstraordinært bidrag fra medlemmerne på 200,- kr. pr. husstand til at modstå eventuelle fremtidige sandfordringer eller håndtere katastrofesituationer.
Dette bidrag har intet at gøre med partsbidraget, som er en gammel beregningsmetode, der er anvendt til fordeling af områdets udgifter. Et sommerhus har som udgangspunkt 380 parter, hvilket svarer til en forhøjelse af partsbidraget på 76,- kr. excl. moms.
3. Vedtagelse af ny beredskabsplan og fastlæggelse af øvelsesdato. Planen mailes til bestyrelsen inden mødet af Aksel
Aksel redegjorde for beredskabsplanen. Bestyrelsen fandt beredskabsplanen både fornuftig og rigtig, hvorfor planen blev vedtaget.
Planen sendes herefter til politiet og kommunen, hvor der bliver gjort opmærksom på, at vi har brug for at kende vores kontakter hos de to myndigheder samt hos eventuelle andre aktører, ligesom det gøres klart, at der også vil være brug for yderligere frivillige kræfter i en beredskabssituation.
Bestyrelsen ønsker at deltage i en intern øvelse, og ser gerne en dato herfor fastsat.
4. Fortsat drøftelse fra sidste møde om evt. samarbejde med STEF om Sankt Hans bålet. Forhåbentlig når STEF at konkretisere deres ønsker inden mødet.
Forud for mødet havde Christian fremsendt STEF`s forslag til arbejdsfordeling i forbindelse med afholdelse af den kommende Sankt Hansaften til bestyrelsens medlemmer.
STEF foreslår, at digelaget tager sig af følgende opgaver:
Søge tilladelser til brandmyndighed og politi
Sørge for velkomsttalen
Udpege en båltager
Tage sig af placering af bålet i samarbejde med vognmanden
Sørge for tænding af bålet (Bo fra Gårdbutikken er behjælpelig)
Sørge for, at bålet slukkes, eller går ud uden fare for nogen eller noget
Der var enighed i bestyrelsen om at påtage sig de oplistede opgaver, dog med bemærkning om, at vi ikke ønsker at tage ansvar for slukning af bålet.
5. Status på sandfordringen marts/april 2023. Har vi styr på det hele?
Christian orienterede om, at der, den 6. februar 2023, havde været afholdt et godt møde med projektleder Niels Ladefoged og projektmedarbejder Martin Urbach Melgaard fra rederiet Rohde Nielsen. Deltagerne fik forevist sandfordringsstederne.
Rørene i havet bliver muligvis sejlet hertil allerede i indeværende uge, medens rørene på land lægges ud i næste uge (uge 8). Når projektet påbegyndes, vil der blive arbejdet i døgndrift i de 30 dage arbejdet pågår. Sandfodringen påbegyndes nordpå, altså ved Elkenøre. Det bliver Martin Urbach Melgaard, der kommer til at stå i spidsen for den omfattende opgave.
Christian har stor tiltro til Rohde Nielsens professionalisme, og vi ser alle frem til at følge forløbet.
Mogens orienterede om, at Benny, Thomas og han selv for et par uger siden havde været på ekskursion til Blåvand for at besigtige et lignende projekt.
6. Status på processen med at få nye vedtægter
Formanden omdelte et sæt af de vedtægter, der pt. behandles i kommunen.
Ved et formøde til kommunens udvalgsmøde i januar blev der imidlertid på ny stillet spørgsmål til udkastet fra kommunens jurist Jane Andreasen, bl.a. i forhold til valgbarhed, §6, stk. 2. Det betyder, at vedtægtsændringen skal med på udvalgsmødet igen i februar måned, og herefter videre i processen med høring mv.
Som vi også talte om på forrige bestyrelsesmøde, er det bestyrelsens håb, at de nye vedtægter er på plads inden næste årsmøde, men da der endnu udestår såvel høringer som godkendelser, må vi indse, at håbet svinder, og at der må gennemføres endnu et årsmøde efter gældende regler.
7. Status på plejeplanen
Formanden orienterede om, at plejeplanen for digets vegetation er under udarbejdelse i kommunen. Hvornår vi kan forvente et udkast er uafklaret.
8. Status på vedligeholdelse af digekronen og drøftelse af vores position i forhold til, hvad der er digelagets opgave, og hvad der er kommunens
Umiddelbart inden bestyrelsesmødet havde formanden modtaget kommunens udspil til vedligeholdelse af stien på digekronen. Det modtagne var videreformidlet til den øvrige bestyrelse.
Kommunens oplæg består af en arbejdsbeskrivelse, som vi skal drøfte med kommunen: Hvad og hvordan skal overfladen digekronen vedligeholdes. Når arbejdsbeskrivelsen ligger fast, er næste spørgsmål hvem der skal udføre arbejdet: Skal Park & Vej stå for det – eller er kommunen indstillet på at overlade arbejdet til os i digelaget mod betaling? Christian tager kontakt til Allan på det lollandske dige for at se deres tilsvarende aftale med Lollands kommune.
Men inden både arbejdsbeskrivelse og hvem der skal stå for opgaven kan afklares, skal vi først have en afklaring af, hvordan vi får oprettet de mangler, som renoveringen af digekronen har efterladt.
Dette spørgsmål tager vi med på diaglogmødet på mandag 20. februar 2023.
9. Dialogmøde med kommunen 20. februar. Hvem deltager og hvad skal vi sætte på dagsordenen?
Christian, Mogens, Cyrild, Aksel, Benny, Hanne og Thomas deltager i mødet med kommunen.
Følgende punkter er på dagsordenen:
Orientering om sandfordringen
Den fremadrettede vedligeholdelse af digekronen (mangler på digekronen og hvornår udføres disse)
Beredskabsplanen – kommunens rolle/hvem er vores kontakt
Opsætning og nedtagning af badebroen
Opretning af Elkenøre Øvej efter sidste års arbejder på digekronen
Naturstyrelsens P-plads ved Havløkke
Forslag om opstilling af cykelstativer, jf. referatet fra sidst var dette et punkt til mødet
Processen med at få nye vedtægter
10. Meddelelser fra formanden
Christian orienterede om, at kommunens naturvejleder vil lave familieudflugter til sommer ud for Bøtøskoven på jagt efter sjældne sommerfugle.
11. Meddelelser fra kassereren
I forlængelse af digelagets forrige referat, punkt 5 om salg af matr.nr. 34b har landinspektørfirmaet LE34 udarbejdet et overdragelsesdokument, som skal videre til Kort- og Matrikelstyrelsen for endelig berigtigelse. Erklæring om ejendomsberigtigelsen blev underskrevet af bestyrelsens medlemmer.
12. Meddelelser fra følgegruppen for Bøtøskoven ved Jens Corneliussen
Benny fortalte, at der nu omsider var fremkommet et referat fra mødet på Nørrevang (omtalt i digelagets forrige referat, punkt 12). Der var ingen yderligere meddelelser fra gruppen.
13. Aktiviteter på dige og stand ved Thomas Bo Poulsen
Ingen ansøgninger om aktiviteter på diget for i år er indkommet endnu.
14. Eventuelt
Aksel forespurgte til muligheden for opsætning af skilte, der gør digets brugere opmærksom på fuglenes yngleperioder. Det blev aftalt, at Christian skriver til Anita i kommunen om det er noget, hun kan sætte i værk.
Mogens orienterede om, at der vil blive opsat infoskilte på de to stormflodssøjler.
Mødet sluttede kl. 21.25
Møderækken for indeværende år blev aftalt således:
25. maj 2023, kl. 19.00 hos Oldfruen
18. juni 2023, kl. 10,00 årsmøde på højskolen. Efterfølgende afholdes konstituerende møde i bestyrelsen
17. august 2023, kl. 19.00 hos Oldfruen
23. november 2023, kl. 19.00 hos Oldfruen
Referent, Hanne Lohse