Heldigvis for os på Sydfalster rammer den kommende storm torsdag og fredag de vestlige og nordlige kyster i Danmark, hvor man må formode, at os på de østlige kyster denne gang går fri.
Men den forestående storm, med sin voldsomme kraft til at bringe havet omkring Danmark i bevægelse, bliver en påmindelse om, at ingen ved, hvornår det næste gang bliver vores tur til at stå imod havets vandmasser – ligesom den 20. oktober.
Det falsterske Dige holdt til presset den 20. oktober, men blev kraftigt udfordret. Mellem 5 og 20 meter af klitten for enden af fordiget blev taget af bølgerne i det lille døgn, som stormen varede i oktober.
Diget består af 3 elementer: Digekronen, fordiget og slutteligt klitten. Når det går hårdt for sig som i oktober, er klitten det absolut væsentligste forsvarsværk: Havet skal nødigt komme længere ind. Sker det, er der risiko for et egentligt digebrud.
Derfor har vi i fuld enighed i digelagets bestyrelse truffet følgende beslutninger som følge af stormen i oktober:
- For at være beredt til en ny storm på vores kanter i løbet af vinteren har vi indkøbt 800 bigbags, som skal placeres de kritiske steder på fordiget til at tage kraften ud af bølgerne, hvis de slår ind over klitten.
- For at sikre klitten de kritiske steder har vi efter et udbud bestilt sandfodring ved Gedesby og Elkenøre. Begge steder er der strækninger på hver cirka 2,5 kilometer, hvor vores vurdering er, at klitten og fordiget risikerer at blive alvorligt beskadiget med en ny storm af samme karakter som i oktober. Sandfodringen vil blive udført til marts og april og løber op i 29,7 mio. kroner. Sandfodring er dog på ingen måde nogen permanent løsning. Derfor har vi også truffet en tredje beslutning.
- Vi har sat gang i et undersøgelsesarbejde, som skal afklare om vi skal have forsynet klitten på hele digets strækning eller dele af strækningen med en form for hård kystbeskyttelse. Det kan være tonstunge sten eller en spunsvæg og som skal dækkes af sand og marehalm, så den ikke bliver synlig. At afklare om det er nødvendigt er en større proces med inddragelse af et væld af eksperter og hvis konklusionen bliver, at hård kystbeskyttelse er nødvendigt, følger en endnu tungere og langvarig proces med detailprojektering og ikke mindst myndighedsgodkendelse. Det er derfor ikke noget, som kommer til at ske de første par år. Af samme grund sætter vi gang i sandfodringen så hurtigt som muligt for at få sikret de kritiske strækninger i de kommende år.
Initiativerne kommer tilsammen til at koste mange penge. Vi håber naturligvis at kunne få del i de statslige midler, der er afsat til kystbeskyttelse, men vi tør ikke vente med at handle til det måtte være afklaret.
Derfor har vi også for en måneds tid siden, da vi meldte planerne ud, fortalt, at fra 2025 stiger digebidraget for en almindelig grund – med eller uden hus/sommerhus – fra 525 kroner til 1425 kroner om året.
I søndags holdt vi møde med repræsentanter for seks af grundejerforeningerne bag diget om planerne. De efterlyste et stormøde, hvor alle med interesse for sikringen af diget kan møde frem til en grundig orientering og dialog om planerne.
På deres opfordring har vi derfor booket Væggerløse Hallen lørdag den 27. januar kl. 10. Alle er velkomne og ordet er frit, når vi indledningsvist har fortalt om vores planer for at sikre diget.
Vi forventer, at mødet vil vare omkring 2 timer.