Opdatering lørdag kl. 8:00
Alt vel langs det falsterske dige her til morgen. Diget holdt som forventet til nattens prøvelser. Stranden er ved at komme tilbage – vandstanden er fortsat mere end 1 meter over dagligt vande.
MEN: Sikke meget vraggods og ålegræs fra havet, der er skyllet i land. Der ligger et kæmpe oprydningsarbejde forude.
OG hvad værre er: Det sidste døgns voldsomme har svækket digets styrke. Mange steder står klitten som en åben skrænt mod stranden og det skidt. En lav strand og en åben skrænt betyder, at der slet ikke skal så store vandstandsstigninger til som i går, før havet vil spise af klitten fra bunden.
Når oprydningen er overstået, bliver opgaven at finde en løsning på dette.
Opdatering fredag kl. 19:00
Vi nærmer os toppen af blæsevejret. Ifølge DMIs prognose netop nu rammer vi toppen kl. 21 med en middelvindshastighed på 19,1 m/s. Ikke meget mere end kl. 18, hvor middelvindshastigheden var 18,0.
Vandstanden i Østersøen vil stige til over midnat, hvor vi langs diget vil ramme omkring 180 centimeter. Der er ikke præcise angivelser for strækningen ud for diget, så tallet er baseret på prognosen for havnene i Gedser og Hesnæs, som rammer henholdsvis 171 cm og 193 cm over dagligt vande kl. 0:40.
Kort og godt: Det bliver altså ikke væsentligt værre i løbet af aftenen.
Thomas, vores opsynsmand, tog en køretur langs hele diget lige før dagslyset forsvandt og hans melding er, at alt ser ud som det skal.
Der er indsprøjt af bølger over klitten flere steder, når en kraftig bølge rammer klitskrænten, der får bølgen til at stå lodret op i luften og lander bag klitten. Det er som det skal være.
Ved Elkenøre, hvor vi sandfodrede tidligere på året, er stranden nu også oversvømmet i modsætning til i formiddags. Men det er tydeligt at se, at vanddybden i havet er meget lav og medvirker til at tage farten af bølgerne. Det er en effekt af sandfodringen.
I havet er det også tydeligt at se, at vi vil få masser af vraggods ind de kommende dage. Vandet tætteste på kysten er mange steder en grød af diverse materialer, som skvulper frem og tilbage. I princippet er det godt, mens blæsevejret står på, for det sinker bølgerne. Men der bliver et kæmpe stykke oprydningsarbejde i den nærmeste fremtid.
Dette bliver sidste update i aften – medmindre der kommer afgørende nyt.
Opdatering fredag kl. 13:30
Vi har kl. 12:00 holdt statusmøde i digelagets bestyrelse om vejrsituationen.
Status er fortsat, at det bliver voldsomt i aften, men at diget holder. Der er ingen udsigt til digebrud – eller til, at vejret bliver så voldsomt, at diget bliver overskyllet af havet. Vi er fortsat meget langt fra katastrofen i 1872. Diget er konstrueret med tanke på netop at kunne håndtere en hændelse a la 1872.
Thomas, vores opsynsmand har her til formiddag sat de sidste propper (store sække, såkaldte big bags med enten sten, sand eller grus i) i ved nedgangsvejene. Dog mangler Birkemosen endnu og ved Sdr. Strandvej er der foreløbig kun placeret en sæk. Det bliver klaret i løbet af eftermiddagen.
Ved Elkenøre Øvej og Havløkkevej, hvor risikoen for overløb ved den aktuelle vindretning er meget lille, vælger vi en anden løsning. Her vil vi senere i dag lægge 15 cm. høje jernrammer med sand i på tværs af nedgangene. Skulle der mod forventning kommer overløb her, vil det være nok til at stoppe overløbet.
Omkring effekten af propperne har flere her i Facebook-gruppen spurgt til, hvorfor propperne ikke fuldstændigt blokerer for vandet ved nedgangene. En bemærkede med klædelig humor, at man må håbe det er tykt vand, de skal stoppe.
Forklaringen er, at propperne skal bryde bølgerne, hvis de når så langt op af nedgangene til, hvor propperne er placeret. Propperne kan ikke helt stoppe vandet og er heller ikke tænkt til at gøre det. Meningen er at bryde en kraftig bølge og tage kraften ud af den. At der så vil sive lidt vand forbi langs siden af propperne eller mellem dem, kan ikke forhindres og er ikke noget problem.
På samme måde er det heller ikke et problem, hvis der slår vand op bag klitten i græsområdet.
Det reelle problem i den nuværende vejrsituation er, hvis der opstår et regulært digebrud et sted – og vandet i store mængder fosser ind. Og det er der som sagt ingen risiko for med det vejr, som DMI har varslet for det næste døgn. Vejrsituationen for os på Falsters østkyst er i stort omfang sammenligneligt med vejret lige efter nytår i 2017.
Derfor: Tag meldingerne i radio og tv med et gran salt. De gengiver de mest ekstreme vejrvarsler som om de gælder alle steder – og med vores solide dige som barriere mod havet er vi godt beskyttet i disse dage.
Opdatering fredag kl. 08:30
Natten har heldigvis ikke forværret vejrprognosenfor det kommende døgn. Alt tyder fortsat på, at diget kan klare at holde vandet ud fra hele området bag det. DMI har nedgraderet styrken på både middelvinden og vindstøj en anelse og sænket forventningen til vandstandshøjden. Nu hedder den i Hesnæs 174 cm mod i går på 183 cm og i Gedser på 155 cm mod 162 cm. Men der er da så sandelig gang i bølgerne her til morgen – og det hele bliver voldsommere i løbet af dagen og ikke mindst aftenen bliver vild. Over midnat begynder det at løje af.
Opdatering torsdag kl. 20:00
Optakten til det aktuelle kraftige blæsevejr har været længe undervejs.
Forleden talte DMI om en kommende såkaldt 20 års hændelse. Siden er det blevet opgraderet til en 100 års hændelse, dvs. en vejrsituation, som vi statistisk set kun oplever en gang hvert hundrede år.
Vi får en hård til stormende kuling fra øst ind over os de kommende dage og som vil toppe med en forhøjet vandstand på 173 centimeter ved Hesnær havn lørdag nat kl. 02:00.
Vinden alene kan ikke normalt hæve vandstanden til de niveauer, vi lige nu ser i prognoserne, men i øjeblikket er der mere vand i Østersøen end normalt.
Det skyldes, at vi har haft en lang periode med ret kraftig vestenvind, og så sent som i weekenden havde vi hård til stormende kuling fra en vestlig retning. Store mængder vand er dermed strømmet fra Nordsøen og ind i Østersøen i en lang periode, og det fortsætter lidt endnu.
Samme prognoser, som forudsiger vandstanden, har også en bølgehøjde på 150 til 200 centimeter, så når man lægger dem oveni vandstanden, kan bølgeslagene ind mod kysterne nå højt op.
Værst ramt hos os bliver sandsynligvis den nordlige ende af diget pga. af vindretningen. Her må vi påregne fjernelse af pæne mængder sand fra stranden og nok også skade på klitten.
MEN: Vores håb i digelaget er, at sandfordringen ved Elkenøre og Gedesby vil vise sit værd og bremse bølgerne de to steder og dermed skåne klitten mest muligt.
Blæsevejret ser ud til at toppe fredag aften omkring kl. 23 med en middelvind på 19,2 m/s og vindstød på 30,6 m/s. Selv om det kommer til at opleves ganske voldsomt, er det teknisk set kun kuling og ikke en storm, hvor middelvinden skal ligge mellem 24,5 og 32,5 m/sek.
Vi regner derfor ikke med, at vandet når længere end klitten, men for en sikkerheds skyld er vi her til eftermiddag derfor gået i gang med at sætte propper i klitten ved nedgangene. Propperne er store stenfyldte plastsække. I dag torsdag er placeret propper ved nedgangen ved Sildestrup Øvej, Laksenborgvej, Stovby Strandvej, Marielyst Torv og ved nedgangen ved Kjørups kro. Fredag formiddag kommer turen til Gedesby. Når propperne er placeret i Gedesby, vurderer vi om der også skal sættes propper ved Elkenøre Øvej og Havløkkevej. De er p.t. ikke helt så udsatte, da vindretningen står 45 grader på overgangene.
Klik her for digelagets beredskabsplan og som er planen vi arbejdet efter, hvis vejrvarslet bliver endnu voldsommere end det er her torsdag aften.
Tjek også gerne www.lfbv.dk, som er beredskabets hjemmeside, hvor der bl.a. står, hvor man kan hente sandsække og anden nyttig information i relation til beredskabets arbejde med at forebygge stormskader.