I december 2020 indgik Guldborgsund Kommune en aftale med Det Falsterske Digelag og lodsejere omkring diget om renovering af stien på toppen af diget. Renoveringen gik i gang i november 2021 og nærmer sig nu afslutningen. Men selv om der fortsat mangler nogle kilometer at renovere ved Bøtøskoven, har digelaget i samarbejde med kommunen besluttet at markere renoveringen med en såkaldt officiel åbning af digestien.
Det sker søndag 12. juni kl. 10:30 ved overgangen over digekronen ved Marielyst Torv.
Programmet er:
Kl. 10.30 Borgmester Simon Hansen og formand for Digelaget Christian Schou åbner den nye sti på det falsterske dige. Derefter let og lokal forfriskning til de første 100 fremmødte.
Kl. 11.00 Guidet tur på diget med fortælling om historikken for stormflod i anledning af jubilæet. En god chance for at høre fortællingen om stormfloden i 1872 og hvad diget har betydet for hele området og de mennesker, der bor der.
Lidt fakta om diget og renoveringen
Det Falsterske Dige er Guldborgsund Kommunes største kystbeskyttelsesanlæg og har en samfundsmæssigt afgørende betydning, da det beskytter over 11.000 sommerhuse, landbrug, virksomheder og boliger mod oversvømmelse fra Østersøen. Strækningen er samlet set på 17.6 km og blev anlagt efter stormfloden i november 1872. Diget kan dermed også fejre 150 års jubilæum i år.
Renoveringen af diget har skabt en sammenhængende rekreativ sti af høj kvalitet på 17.5 km langs Østersøkysten fra Havløkke i nord til Birkemose i Syd.
Den renoverede sti på toppen af diget giver nye muligheder for sammenhæng imellem de dejlige områder langs Det Falsterske Dige, fx en gåtur på diget langs med vandet eller en cykeltur langs med vandet, når man skal besøge venner, spisesteder, købe ind eller bare opleve den flotte natur.
Stien på toppen af diget skaber også gode forbindelser mod syd til Gedser Odde og Gedser By og mod nord til Østersøskovene, Corselitze, Hesnæs, Stubbekøbing og færgen Ida.
For at give endnu bedre muligheder for oplevelser på vejen etablerer Det Falsterske Digelag fem bord/bænksæt i tilknytning til stien på toppen af diget. Her er der mulighed for at tage ophold og nyde de flotte omgivelser. Midlerne hertil kommer fra Guldborgsund Kommunes arbejde med Destination Sydfalster.
Den rekreative sti er en ”fællessti”. Det betyder, at det er en sti, der er beregnet til både fodgængere og cyklister. Her er forbud mod knallertkørsel.
Fremover står Falsterske Digelag fortsat for vedligeholdelsen af Det Det Falsterske Dige og vedligeholdelsen af stien på toppen af diget har Guldborgsund Kommune ansvaret for. Det lokale entreprenørselskab MSE står for arbejdet med renoveringen, der samlet koster kommunen 8,5 mio. kr.