Det har vist sig langt dyrere at sandfodre end digelagets bestyrelse havde regnet med.
Da digelagets bestyrelse for tre år siden begyndte at overveje at sandfodre udvalgte strækninger langs diget, var det ud fra en formodning om, at det ville koste omkring 4-5 mio. kroner at gøre det. Prisen var baseret på et løseligt overslag fra en entreprenør.
Siden er der gået meget tid med at udarbejde en specifik ansøgning om tilladelse til sandfodring og ikke mindst behandlingen af ansøgningen hos Guldborgsund kommune, som skal give tilladelse til den slags. Kommunen modtog ansøgningen i marts 2020 og tilladelsen kom i september i 2021 og giver os i øvrigt kun lov at sandfodre mellem 1. oktober og 1. maj af hensyn til brugen af stranden i sommerhalvåret.
Imidlertid udtrykte mange digeskatteydere stor skepsis overfor sandfodring som metode til kystbeskyttelse og derfor holdt digelaget i oktober en offentlig høring om spørgsmålet.
Budskabet fra høringen var, at i forhold til de erosionsproblemer vi har oplevet langs diget ved Elkenøre, Bøtø og Gedesby er sandfodring en fornuftig løsning, men også, at vi godt kan vente et år eller to med at gøre det.
Bestyrelsen besluttede herefter at igangsætte sandfodring til udførelse i marts og april i år – og har haft vores rådgiver på opgaven, ingeniørfirmaet Cowi til at foretage et udbud af opgaven til tre udvalgte entreprenører.
Tilbuddene kom omkring 1. februar 2022 – og fik alle i bestyrelsen til at tabe kæben. De tre tilbud ligger mellem 10.8 mio. og 16.6 mio. kroner plus moms.
Det er langt mere end digelaget har i kassen, hvor der i øjeblikket er cirka 9 mio. kr.
Torsdag 17. februar holdt digelagets bestyrelse et ekstraordinært møde for at beslutte, hvad vi så gør.
Efter en grundig drøftelse blev konklusionen, at vi udsætter sandfodringen til det næste åbne vindue, altså et tidspunkt mellem 1. oktober 2022 og 1. maj 2023 og går i dialog med den ene tilbudsgiver, nemlig firmaet Rohde Nielsen, om tidspunkter og udførelsesmetoder i håb om, at det kan give en lavere pris. Rohde Nielsen er en pænt stor dansk virksomhed, som har specialiseret sig i miljøvenlig genopbygning og bevaring af kystlinjen og som udfører sandfodring mange andre steder i Danmark og udlandet.
Rohde Nielsen er også involveret i opgaver med at holde sejlrenden fri for sand mellem Gedser og Rostock og i fjernelse af sand i Grønsund. Når firmaet får god tid til at planlægge sandfodringen, er der mulighed for, at Rohde Nielsen kan etablere et samarbejde med de to steder om at nyttiggøre det sand, som opdraggiverne i Gedser og ved Grønsund ellers skal betale for at få væk, hos os. Det – kombineret med måske andre projekter i området og en anden tilrettelæggelse af sandfodringen end først tænkt, kan forhåbentlig bringe prisen på sandfodringen ned.
Men det er utopisk at få prisen helt ned på de 4-5 millioner, som den daværende bestyrelse så for sig for tre år siden.
Derfor vil der med vedtagelsen af budgettet for digelaget for 2023 blive afsat penge til opbygning af digelagets kassebeholdning, så vi har penge til at betale regningen for sandfodring, når vi sætter det i gang. Som digeskatteyder kan man altså godt begynde at indstille sig på, at den årlige betaling for et hus i området til digelaget kommer til at stige med en hundredkroneseddel eller to fra de nuværende blot 190 kr.