Det Falsterske Digelag holder offentlig høring om metoder til kystsikring lørdag den 23. oktober kl. 10 til 12:30 på Højskolen Marielyst. Alle er velkomne.
I mange, mange år har kysten langs Det Falsterske Dige været en såkaldt opbygningskyst. Dvs., at strømmen sydpå i Østersøen har ført mere og mere sand til området. Men noget er sket i de senere år. Både ved digets nordlige og sydlige ende har havet gjort indhug på stranden og har spist af klitten bagved stranden. Den naturlige tilførelse af sand gennem 20 – 30 år er således ført tilbage i havet på meget kort tid. Resultatet er, at klitten disse steder har fået en mindre, men lodret sandskrænt i stedet for den hidtidige afslutning med en bevokset og flad kurve mod stranden. Og det sidste er så absolut at foretrække, fordi det sikrer klitten bedst mod, at havet spiser mere af den ved højvandssituationer.
Spørgsmålet er så, hvad der skal gøres. En mulighed er sandfodring, dvs. at pumpe sand ind fra havet til erstatning for det sand, som havet har taget. Digelaget har søgt og fået kommunens tilladelse til at gøre det. Men er det den rigtige løsning?
Og er diget i det hele taget tilstrækkelig sikret i forhold til de klima-forandringer, vi kan forudse? Indhugget på klitten i den nordlige ende ved Elkenøre burde teoretisk ikke være muligt, men er altså i praksis sket. Er det et udtryk for, at der er forandringer af havstrømmene undervejs, som vi endnu ikke kender omfanget af? Og som vi slet ikke ved om vil true diget?
For at blive klogere på, hvad der vil være de bedste løsninger til sikring af vores kyst indbyder digelagets bestyrelse derfor til en offentlig høring lørdag den 23. oktober kl. 10 til 12:30. Høringen afvikles i koncertsalen på Højskolen Marielyst og er åben for alle.
Ved høringen vil følgende eksperter deltage:
- Jakob Lysholdt, civilingeniør og leder af miljøafdelingen i Guldborgsund kommune.
- Jens Bundesen, civilingeniør og konsulent for Marine and Foundation, Cowi.
- Oliver Ries, naturgeograf og teamleder for Kyst og Klima, Sweco.
- Peter Frigaard, civilingeniør og forsker ved Aalborg Universitets i hav og kystbyggeri.
- Svend Aage Sørensen, teknikumingeniør og gennem mange år rådgiver for det lollandske digelag.
Jakob Lysholdt vil indledningsvis redegøre for, hvilke klimascenarier Guldborgsund kommune som myndighed på kystbeskyttelsesområdet arbejder med og hvilke bud der er på den klimatilpasningsplan, som kommunen skal udarbejde.
De øvrige deltagere vil efterfølgende blive udspurgt om, hvilke trusler de ser for sig for Det Falsterske Dige og om fordele og bagdele ved forskellige metoder til kystsikring, ikke mindst om hård kontra blød kystbeskyttelse.
Udspørgere ved høringen bliver medlemmer af digelagets bestyrelse. Fremmødte til høringen vil også få lejlighed til at stille spørgsmål, men høringen er IKKE tænkt som et debatmøde, hvor allehånde synspunkter skal strides. Målet er at blive klogere og kvalificere de beslutninger, som digelagets bestyrelse skal træffe.